Voor het grondbeleid gelden de volgende doelstellingen:
- het tijdig kunnen realiseren van ruimtelijke ontwikkelingen;
- het bevorderen van maatschappelijk gewenst ruimtegebruik;
- het bevorderen van een rechtvaardige verdeling van kosten en opbrengsten over gebruikers, exploitanten, eigenaren en overheid;
- het verhogen van de kwaliteit van het ruimtegebruik, de zeggenschap voor de burger en de marktwerking op de grondmarkt;
- het realiseren van nieuwe ontwikkelingen tegen aanvaardbare maatschappelijke offers en kosten.
Deze doelen staan niet op zich. Het grondbeleid is gericht op het bereiken van publieke doelstellingen, zoals verwoord in bijvoorbeeld de visie Structuurvisie Arnhem 2020 / 2040 doorkijk, het concept Koersdocument Omgevingsvisie en dienstbaar aan het gemeentelijk beleid vanuit de programma’s.
Binnen het grondbeleid wordt onderscheid gemaakt tussen een tweetal soorten projecten:
- Grondexploitaties (vastgestelde en in voorbereiding zijnde), waarbij risicodragende investeringen worden gedaan in de productie van bouwgrond.
- Investeringsprojecten, grote projecten die mogelijk worden gemaakt door bijdragen van de gemeente zelf of van derden (denk onder andere aan Rijk of provincie), waarbij de (afgedekte) risico's vooral zitten op de kosten.
Daarnaast faciliteert de gemeente in het kader van het grondbeleid initiatieven van derden. De kosten die de gemeente hiervoor maakt verhaalt zij op initiatiefnemers van het bouwplannen, bij voorkeur via anterieure overeenkomsten.