Hoofdlijnen

Leeswijzer

Op 3 juli 2019 is het raadsvoorstel 'Plan van aanpak doorontwikkeling cyclusdocumenten' geamendeerd vastgesteld. Dit betreft het plan om in de komende jaren tot beter leesbare en toegankelijke cyclusdocumenten te komen. Deze ambitie is in de Begroting 2021 weer verder vertaald. We hebben onderstaande aanpassingen gedaan.

Programma's algemeen

  • Onze inzet is om de doelstelling zo concreet en meetbaar mogelijk te formuleren. In het plan van aanpak doorontwikkeling was één van de aandachtsgebieden om de doelen en inspanningen centraal te stellen in de begroting en deze concreter en meetbaarder te formuleren. Hier is in de Begroting 2020 mee gestart en hier zullen we ook in de Begroting 2021 een vervolg aangeven. Hierin zal duidelijk de Herstelagenda in terug te zien zijn (motie 20M183 Meetbare doelen).   

Wijkprogramma's

  • In Wijken Algemeen is aangegeven welke thema's in de wijken centraal staan. Binnen de acht wijkprogramma's worden de belangrijkste thema's benoemd met de daarbij behorende doelen en inspanningen.
  • In de wijkprogramma's geven we inzicht in de wijkspecifieke budgetten per thema en de ondergemandateerde budgetten per thema.
  • We geven inzicht in de belangrijkste subsidies per programma.

Stedelijke programma's

  • We geven in de tabel 'doelen, portefeuilleonderdelen en budgetten' een eerste inzicht van de relatie tussen doelen en budgetten. In deze tabellen is te zien welke doelen zijn gekoppeld aan welke portefeuilleonderdelen. Hierbij moet opgemerkt worden dat niet alle werkzaamheden die we uitvoeren (met name 'going concern'-werkzaamheden) zijn opgenomen in de doelstellingen. Hierdoor is er op dit moment nog geen sluitende koppeling tussen doelen en budgetten. Dit onderdeel zal verder doorontwikkeld worden.
  • We hebben een eerste inzicht gegeven in de koppeling tussen doelen en budgetten. Deze koppeling is niet sluitend, maar geeft een eerste beeld. Dit onderdeel zal verder doorontwikkeld worden.
  • We geven in de toelichting bij de baten en lasten meer inzicht in de opbouw van de begroting. Er wordt niet zoals voorheen alleen een opsomming van de mutaties gegeven.
  • We geven inzicht in de belangrijkste risico's, reserves en subsidies per programma.

Hoewel er meer inzicht in de budgetten binnen de programma's wordt gegeven, is dit indicatief. De financiële kaders die door de raad worden vastgesteld blijven hetzelfde. Baten, lasten, onttrekkingen aan reserves en toevoegingen aan reserves per programma.

Onderzoek rekenkamer en doorontwikkeling monitoring
In mei 2020 heeft de Rekenkamer een onderzoek gedaan naar de vraag of de jaarstukken 2019 de gemeenteraad in voldoende mate zicht geven op de financiële positie en de geleverde inhoudelijke prestaties.
De Rekenkamer was positief over de ontwikkelingen bij de financiële indicatoren en de centralere plaats die deze gekregen hebben. De Rekenkamer geeft aan dat de mate waarin over het college de raad informeert over het realiseren van de doelen op inhoudelijk gebied beter zou kunnen, waarbij het sociaal domein als positieve uitzondering wordt genoemd. De Rekenkamer heeft het college en de raad geadviseerd om hiervoor een inhaalslag te doen.

Monitoring heeft binnen onze programma's van doelstellingen al veel aandacht en dit willen we nog verder versterken. Om beter te kunnen sturen op de doelstellingen, werken we aan heldere rapportages en inzichtelijke dashboards op basis van relevante indicatoren. Een voorbeeld hiervan is de realisatie van coronadashboard, waarin de effecten van de coronacrisis op onze stad worden weergegeven. In deze begroting is een koppeling gemaakt met dit dashboard. De komende jaren zetten we in op de doorontwikkeling van programmamonitoring. Binnen het programma Zorg Dichterbij en Doorbraak naar Werk wordt al gewerkt aan de ontwikkeling van dashboards. Een ander voorbeeld is de nieuwe versie van Arnhem in cijfers 'Staat van de stad'. Uiteindelijk willen we toe naar een brede, overkoepelende monitor. Dit is een stapsgewijs proces die de komende jaren breed in de organisatie wordt opgepakt en we de gemeenteraad ook willen blijven betrekken.
In deze begroting zijn een aantal Arnhemse indicatoren in de programma's toegevoegd. Tevens is gezorgd voor de meest actuele data bij de BBV-indicatoren.

Hieronder wordt aangegeven hoe de indeling van de Begroting eruit ziet.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2020 14:20:45 met de export van 11/17/2020 14:07:54