Wijkprogramma's

Noordwest

We maken samen met bewoners een keuze welke van de acht thema's belangrijk zijn voor de wijk. Hieronder wordt aangegeven welke thema's dit zijn. Vervolgens worden per thema de doelen en inspanningen voor het jaar 2021 benoemd. Per thema bestaat de mogelijkheid meerdere doelen te formuleren. En per doel kunnen meerdere inspanningen wenselijk zijn.

Thema's

Doelen

Inspanningen

Meedoen

Meer passende ontmoetingsplekken

Ontmoetingsplekken zijn van belang voor de sociale cohesie in de wijk. Ze vervullen als voorliggende voorziening een functie in het voorkomen van zorgkosten en het tegengaan van eenzaamheid. Het zijn plekken waar ook de mensen die minder sociaal zelfredzaam zijn, mogelijkheden vinden om deel te nemen aan activiteiten en ondersteuning krijgen bij hun ontwikkeling om hun maatschappelijke deelname te bevorderen. Daarnaast is voor 'meedoen' belangrijk dat mensen financieel zelfredzaam zijn of zoveel mogelijk worden.

De meeste buurthuizen in ons gebied worden geëxploiteerd en beheerd door een stichting met inzet en hulp van vrijwilligers. In de Burgemeesterswijk loopt een vergevorderd burgerinitiatief om in de voormalige Diaconessenkerk een buurthuis op te zetten.  

Het blijkt voor meerdere buurthuizen lastig om alle aspecten die samenhangen met zelfbestuur en zelfbeheer van een buurthuis te organiseren. De druk op stichtingsbesturen en vrijwilligers is groot. Tegelijk is er het besef dat er onvoldoende middelen en mogelijkheden zijn om voor elk buurthuis professionele krachten aan te stellen om ondersteuning te bieden. Samenwerking van buurthuizen op gebied van programma en (facilitair) beheer is van belang en willen we daarom stimuleren. Hiermee is, mede door gevolgen van corona, in 2020 een start gemaakt.

Inspanningen 2021

  • Realiseren van passende ontmoetingsplekken op basis van aantoonbare behoefte en op basis van eigen kracht en zelfbestuur door de bewoners.
  • Ondersteuning burgerinitiatief om de Bakermat tot buurthuis te ontwikkelen.
  • Ondersteuning bij de Nieuwe Hommel om tot zelfbestuur van het buurthuis te komen
  • Met de Wasplaats naar aanleiding van het onderzoek 'Zin in de Wijk' te verkennen welke invloed en rol zij in Klarendal willen en kunnen hebben.
  • Financiële en beleidsmatige/inhoudelijke ondersteuning van stichting de Bakermat en betrokken wijkpartijen rond De Nieuwe Hommel, om het buurthuis te ontwikkelen en het zelfbestuur op te zetten.

Meer samenwerking tussen buurthuizen

Meer samenwerking tussen buurthuizen stimuleren op het gebied van programma, beheer en exploitatie zodat schaarse middelen zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet en de kwetsbaarheid van stichtingsbesturen en vrijwilligers vermindert en kennis en ervaring wordt uitgewisseld.  

Inspanningen 2021

  • Stimuleren en faciliteren samenwerking tussen de buurthuizen in het gebied.
  • Inzet van bewonersondersteuning om samenwerkingsmogelijkheden te verkennen en uit te werken.
  • Onderzoeken mogelijkheden inzet Scalabor voor beheer buurthuizen.

Meer zicht op voorliggende voorzieningen en activiteiten

Het voorliggende aanbod van voorzieningen en activiteiten is beter inzichtelijk voor bewoners en professionals/partners en beter passend bij de behoefte in het gebied.

Inspanningen 2021

  • Uitbouwen samenwerking binnen kernteam Sociaal domein met wijkteam Arnhem en Werk en Inkomen. Inhoud geven aan een gezamenlijk (op inhoud) opdrachtgeverschap naar de professionele partijen
  • Bevorderen dat professionele partijen een samenhangend aanbod van voorliggende voorzieningen aanbieden en daarin samenwerken.
  • Bevorderen dat het aanbod deel uit maakt van de programmering in de ontmoetingslocaties.

Verbetering sociaal-economische situatie van gezinnen

Er is een verbetering van de sociaal-economische situatie van gezinnen met kinderen die een bijstandsuitkering of hoge schulden hebben en zij zijn meer financieel zelfredzaam. Dit doel sluit aan bij ons thema kansengelijkheid en de doelstelling om kinderen meer mogelijkheden te bieden voor zelfontplooiing.

Inspanningen 2021

  • Uitbouwen samenwerking binnen kernteam Sociaal domein met het Sociaal wijkteam en Werk en Inkomen. Een gezamenlijke aanpak ontwikkelen voor deze gezinnen met kinderen.  
  • Daarbij sturen op een ontwikkelplan voor gezinnen met hoge schulden of afhankelijkheid van bijstand waarbij wordt gekeken naar en gewerkt aan de verschillende levensdomeinen.     

Kansengelijkheid

Meer ontplooiingskansen voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben waaronder het verminderen overgewicht van kinderen.

In Noord-West willen we achterstanden bij kinderen voorkomen en aanpakken. We focussen daarbij op het verbeteren van de ontplooiingskansen van kinderen in Klarendal en St. Marten. Dit doen we door vroegtijdig achterstanden op te sporen en kinderen een ontwikkelingsprogramma aan te bieden. De ouderbetrokkenheid is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het kind en voor het boeken van resultaten met het programma.

Inspanningen 2021

We bieden voor de kinderen op het primair onderwijs een dagelijks naschools programma gericht op vier pijlers die belangrijk zijn bij de ontwikkeling van het kind. Onze focus ligt op de doelgroep van kinderen van 0-16, waarbij vanuit de samenwerkende partners meer aandacht is voor de problematiek rondom de leeftijdsgroep van 10-14 jarigen, zoals de overgang van primair naar vervolgonderwijs. De doelgroep breiden we op langere termijn uit naar 0-18 jaar.
De vier pijlers zijn:
1.   Veiligheid
2.   Zelfredzaamheid
3.   Betrokkenheid
4.   Gezondheid en Vitaliteit

Het dagelijks naschools programma bestaat uit diverse onderdelen die afhankelijk van de behoeften van het kind worden ingezet zoals: taalontwikkeling, huiswerkbegeleiding, sport, voeding en bewegen, creativiteit en muzikale ontwikkeling.

Begeleiden van kinderen met overgewicht door een kindergezondheidscoach die het kind begeleid naar een gezondere levenstijl (inzet van GO! Klarendal).  

Openbare Ruimte

Meer inspraak voor bewoners bij besluiten in de openbare ruimte

De opvattingen en inbreng van bewoners worden meegewogen bij besluiten over de inrichting van de openbare ruimte.

Inspanningen 2021

  • Organiseren inbreng inwoners bij herinrichting Hommelseweg en Dalweg.
  • Met inwoners ontwikkelen plan parkeeroverlast in Klarendal Zuid (op basis van stadsbrede visie).
  • Bespreken uitkomsten verkeersplan Arnhem-West met inwoners en nagaan welke acties nodig zijn.

Meer verbinding tussen wijkinitiatieven en plannen in de gemeentelijke organisatie

Ondersteunen /verbinden initiatieven vanuit de wijken en de gemeentelijke organisatie ten aanzien van vergroening.

Inspanningen 2021

Wij infomeren de bewoners actief over de mogelijkheden die er vanuit de stedelijke programma's zijn om de wijk te vergroenen en organiseren waar nodig ondersteuning om wijkinitiatieven te realiseren.

Duurzaamheid

Energietransitie Aardgasvrij en bewustwording en besparen

In diverse wijken van het gebied Noord-West wordt actief nagedacht over de energietransitie en worden door bewoners projecten opgezet en uitgevoerd in het kader van energieopwekking, elektrische deelauto's en verminderd gasverbruik. Arnhem West (buurten Hoogstede/Klingelbeek en Heijenoord Lombok is een kansrijke wijk waar mogelijk versneld kan worden in de energietransitie. Op dit moment wordt nader onderzocht of een deel hiervan voor 2030 van het aardgas af kan gaan. De buurt (Heijenoord/Lombok) maakt hiernaast deel uit van het provinciale programma "Wijk van de Toekomst". De energie-/duurzaamheidswerkgroep uit de buurten worden betrokken bij de onderzoeken en er is een participatieproces gestart met bewoners. In de buurt Hoogkamp is er door bewoners een initiatief gestart voor een duurzame wijk warmteoplossing. Hoogkamp is hierdoor één van de vier wijken van de toekomst. De wijk Sterrenberg is aangehaakt bij dit initiatief.

Inspanningen 2021

  • Adviseren en ondersteunen op aanpak wijkgesprekken richting kernorganisatie en wijkbewoners.

Veiligheid

Bewoners hebben minder last van gevoelens van onveiligheid

In een deel van het gebied ervaren bewoners gevoelens van onveiligheid omdat zij met diverse problemen worden geconfronteerd. Het gaat dan om onderwerpen als drugsoverlast door dealen en gebruik op straat, overlast van verwarde personen, autobranden en vervuiling van de omgeving door dumping van afval naast containers. Deze problemen spelen met name in Klarendal en in mindere mate in Sint Marten.

Inspanningen 2021

  • Instellen kernteam veiligheid waarin verschillende handhavingspartners vertegenwoordigd zijn.
  • Vervolg geven aan de aanpak overlast Klarendal, met name op gebied van afval (onderzoeken mogelijkheden inzet buurt bedrijf).
  • Actualiseren veiligheidsagenda op basis van data, input bewoners en ervaringen van professionals.
  • Afspraken over uitvoering (onderwerp, fasering, aanpak en rolverdeling).  
  • Preventief inzetten van bemoeizorg bij overlastgevende personen door inkoop van deze voorziening.
  • Organiseren doorgaande lijn van het voorkomen en het aanbieden van noodzakelijke zorg naar de inzet voorliggende voorzieningen en activering.
Deze pagina is gebouwd op 11/17/2020 14:20:45 met de export van 11/17/2020 14:07:54